Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
wioletta1 Jazowska janek2004 (2059 niezalogowanych)
1 Post

(Hilton)
Wiking
Ana, jedż do NO, wypełnij wniosek o rejestracje na podstawie łączenia rodzin, odp dostaniesz za góra 2 tygodnie, dołącz zaśw. o ciązy ( przetłumaczoną na norweski lub angielski karte ciąży ). Jak przyjdzie odpowiedz, to przylecisz znowu i wypełnisz o nr personalny. A potem juz wszystko sie ułoży, jak bedzisz miec nr to sie zameldujesz w ciągu 5 minut. A reszta pozniej.
W sumie 2 razy bys musiala leciec do norwegii na jeden dzien, w tygodniu bilety sa tanie. Zrob to jak najszybciej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Kasia Tłumacz
(kasiatlumacz)
Wiking
Wykonuje tłumaczenia polsko norweskie i norwesko polskie dokumentów potrzebnych m.in. do złożenia wniosku o zasiłek rodzinny. Zapraszam do kontaktu na tlumacz@multinor.no .
Tłumaczenia szybko i niedrogo
Zgłoś wpis
32 Posty
Ania J.
(ana79)
Nowicjusz
Dzięki.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
31 Postów
iwona kicińska
(solaiwona)
Nowicjusz
chodziło mi tylko o pieniądze za poród w norvegi a nie macierzynkie .jesli chodzi o scisłosc to ona może dostać z navu jeszcze do 3oookr za opiekę nad dzieckiem do trzeciego roku zycia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Te pieniądze, o których piszesz, to 3303 nok, przeznaczone są na dzieci, które nie chodzą do przedszkola, przyznawane są od 13 miesiąca życia dziecka maksymalnie przez 23 miesiące. Jeśli dziecko ma niepełne miejsce w przedszkolu, to kwota jest proporcjonalnie zmniejszona. Przy pełnym miejscu w przedszkolu nie są wypłacane. Jednym słowem są dla mamy, która nie pracuje i jest ze swoim dzieckiem lub na częściowe pokrycie kosztów dagmammy, czyli opiekunki.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
49 Postów
ania,sylwek rebisz
(ania,sylwek)
Nowicjusz
Witam. ana79 jesli chodzi o laczenie rodzin to bardzo prosta sprawa,tez myslala ze to dlugo trwa,zreszta wiele zalezy od komuny.Ja poszlam z mezem i synem, oczywiscie wczesniej zlozylam wniosek przez internet( Hilton mi podala link,o ile sie nie myle,w kazdym badz razie cos mi tam podpowiedziala) na Politi dalismy tylko akt urodzenia dziecka,akt malzenstwa meza pozwolenie i ksero naszych paszportow,poczekalismy 40 min. i mielismy pozwolenia.Na nr.personalny 2 tyg.czekalismy.
ana79 troche wiecej optymizmu,tez mialam okropnego stresa zalatwiajac tu formalnosci.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
32 Posty
Ania J.
(ana79)
Nowicjusz
Dzięki ogromne. Jeszcze jedno pytanie dotyczące łączenia rodzin. Zważywszy, że dzieciątko dopiero jest w drodze a nie jesteśmy w konkubinacie przeszło dwa lata to trzeba jakoś specjalnie udowadniać ojcostwo, czy wystarczy grupa krwi ojca w książeczce ciąży? Czy jeśli urodzę w Polsce ale przykładowo będę miała już nr i meldunek w Norge to również przysługują mi pieniądze za urodzenie, powiedzmy gdybym dwa tygodnie po porodzie wjechała już na stałe do NO? Raczej nie? Nasłuchałam się niezbyt pochlebnych opinii o porodówkach a zalecaną mam cesarkę.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Jeśli rodzić, to tylko w Norwegii. Mam porównanie, bo rodziłam i w Polsce i w Norwegii
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
32 Posty
Ania J.
(ana79)
Nowicjusz
Gama, możesz rozwinąć? I jak wygląda sprawa z ojcostwem? Trzeba jakoś specjalnie udowadniać, czy nie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Ja się na udowadnianiu ojcostwa niestety nie znam.
Co do porodu, to w Norwegii jest super, świetne podejście, spokój, dostępność do znieczuleń, nawet zewnątrzoponowego za darmo. Jeśli nie mówisz po norwesku możesz dostać tłumacza.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
140 Postów
Renata nata
(renat35)
Stały Bywalec
Hej, jeśli chodzi o niepełnosprawne dziecko to powiem tak, nigdzie nie będzie jej tak dobrze jak tu. Ja również mam podobną sytuację, w szkole mój syn ma asystentkę polską i norweskiego nauczyciela. Co do rodzaju szkoły to nie jest tak , że do specjalnej chodzą tylko dzieci z zespołem Dauna. To zależy od stopnia niepełnosprawności zarówno ruchowej jak i psychicznej. Pieniądze na córkę możesz otrzymać Z NAV lub komuny ( w komunie jest korzystniej), trochę się czeka na wszelkie formalności. Szkoła i zaplecze jest rewelacyjne, a rehabilitacja, to zależy gdzie trafisz. Pozdrawiam i powodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok